Sairaudet

01.05.2015 16:56

Valkoyskä: Viheryskää lievempi sairaus, jossa nenävuotaa kirkasta limaa ja olo on väsynyt ja kuumeinen. Hoitamattomana voi johtaa viheryskään.

Viheryskä: Valkoyskää voimakkaampi tauti, jonka lehtikadon aika usein tuo tullessaan. Vaarallinen erityisesti heikoille kissoille. Aiheuttaa vihreän liman eritystä ja korkeaa kuumetta.

Myrkytys: Voi syntyä kun kissa syö jotain sopimatonta tai myrkyllisen eläimen puraisusta. Häkämyrkytys syntyy savunhengittämisestä.

Kuurous ja sokeus: Voivat johtua vanhuudesta, onnettumuudesta tai olla syntyperäisiä. Kuurot ja sokeat kissat siirtyvät usein klaanin vanhimpien pesään sillä ne eivät voi taistella tai metsästää. Kuurous on yleistä valkoisilla, sinisilmäisillä pennuilla.

Kuolonmarjat: Marjakuusen marjat erittäin myrkyllisiä, tappavat nopeasti ilman vatsamyrkkyä (esim. Nokkosensiemeniä)

Punkit ja kirput = Punkkeja ja kirppuja esiintyy eniten klaanivanhimpien pesässä, koska heillä voi olla vaikeuksia itsensä pesemisen kanssa vaikeutuneen liikkuvuuden takia. Usein toisen klaanivanhimman tai oppilaan täytyy auttaa peseytymisessä. Jos punkki onnistuu tarrautumaan ihoon, se pitää irrottaa hiirensappea punkin päälle painelemalla. Hiirensapen käytön jälkeen tassujen vedessä peseminen suositeltavaa, hiirensappi maistuu hirveälle. Kirpuista pääsee eroon tappamalla ne puraisemalla.

Halkeilleet anturat = Tassujen anturat saattavat vahingoittua, kun matkustetaan pitkiä matkoja, kovalla maaperällä, tai joutuessaan kylmään veteen. Vanhimmat ovat erityisen alttiita tälle tapaukselle.Anturoita hoidetaan leskenlehti- tai siankärsämöhauteella.

Savun hengittäminen = Savua hengittäneillä kissoilla on usein paha yskä ja kipeä kurkku. Puhuminen ja syöminen saattaa olla vaikeaa ja ääni voi olla käheä. Hunaja rahoittaa kurkkua ja pietaryrtti helpottaa yskää. Potilaalla saattaa tarvita myös hoitoa shokkiin, eli tällöin käytä timjamia tai unikonsiemeniä.

Ampiaisen pistokset ja ötökänpuremat = Eivät usein kaipaa hoitoa. Mutta jos pistos tulehtuu käytetään kehäkukkaa. Ampiaisen pistoihin nokkosta tai voikukkaa.

Repeytynyt kynsi = Ei välttämättä tarvitse hoitoa, mutta hämähäkinseittiä voi käyttää tyrehdyttämään vuodon ja kehäkukkaa estämään tulehduksen. Unikonsiemenet eivät ole välttämättömiä, ellei kipu ole hyvin suurta.

Tikut = Tikut polkuanturoissa ovet kipeitä mutta ne hoidetaan vetämällä tikku hampailla pois. Jos haava on tulehtunut käytetään kehäkukka haudetta.

Levottomuus ja shokki = Voi aiheutua monestakin asiasta, kuten läheisen kuolemasta, tulipalosta jne. Saattaa auheuttaa nukahtamisvaikeuksia. Kamomilla tai timjami rauhoittaa mieltä, unikonsiemenet rentouttavat ja auttavat saaman unen. Lepo on hyvin tärkeää.

Kuningattaret ja synnyttäminen = Kuningattaren maha kasvaa hiljalleen pentujen kehittyessä, usein n. kahden kuun ajan. Pentujen odotuksen lopulla kuningattaren ruumiinlämpö laskee äkillisesti. Kun hän valmistautuu synnyttämiseen, hän saattaa kehrätä ja hengittää raskaasti. Silloin hänen täytyy työntää pennut ulos, mikä voi olla hyvinkin tuskallista. Usein kissat saavat kahdesta neljään pentua. Pennun synnyttyä pentua täytyy nuolla voimakkaasti jotta hengitys alkaa.Synnyttämisestä voi tehdä helpompaa ja vähemmän tuskallista muutamien yrttien avulla. Unikonsiemeniä ei ikinä pidä käyttää synnytyksessä, koska kuningattaren pitää tuntea kipua jotta hän pystyy työntämään pennut ulos, mutta katajanmarjoja tai timjamia voi antaa ennen synnytystä helpottaamaan sitä.